“Δεν μοιάζει με τη ΔΕΛΤΑ. Προς το παρόν, ακόμη και οι ασθενείς που είδαμε και δεν ήταν εμβολιασμένοι, είχαν ήπια συμπτώματα”, αναφέρει η πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, Ανζελίκ Κέτζι
Την ώρα που πολλές χώρες παίρνουν μέτρα ενάντια στην μετάλλαξη που αρχικά έγινε γνωστή ως μετάλλαξη Μποτσουάνα, κορυφαία νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία έχει αναλάβει τη θεραπεία περίπου 30 ασθενών που φέρουν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, αναφέρει ότι οι ασθενείς εμφανίζουν μέχρι στιγμής «ήπια συμπτώματα».
Σημειώνει επίσης ότι έχει παρατηρήσει ανάρρωση χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
Η Ανζελίκ Κέτζι, πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, παρέλαβε τους ασθενείς με θετικό τεστ, αλλά ασυνήθιστα συμπτώματα. «Αυτό που τους έφερε στο γραφείο μου είναι η αίσθηση υπερκόπωσης», τονίζει στο AFP.
Η πλειονότητα ήταν άνδρες κάτω των 40 ετών, ενώ λίγο λιγότεροι από τους μισούς ήταν εμβολιασμένοι. Εκτός από υπερκόπωση, υπέφεραν από μυαλγίες και είχαν ξερόβηχα ή «φαγούρα στον λαιμό», αναφέρει η γιατρός. Λίγοι από τους ασθενείς εμφάνιζαν χαμηλό πυρετό. Η δρ. Κέτζι ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές στις 18 Νοεμβρίου για «μία κλινική εικόνα που δεν παραπέμπει στην παραλλαγή Δέλτα», την κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική.
Η ίδια αναφέρει ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την παραλλαγή αυτή, την οποία ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «ανησυχητική». «Δεν λέω ότι δεν θα είναι μια σοβαρή νόσος», αλλά «προς το παρόν, ακόμη και οι ασθενείς που είδαμε και δεν ήταν εμβολιασμένοι, είχαν ήπια συμπτώματα», υπογραμμίζει.
«Είμαι πεπεισμένη ότι πολύς κόσμος στην Ευρώπη έχει μολυνθεί με αυτή τη μετάλλαξη, αλλά η συγκεκριμένη (παραλλαγή) εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα γιατί δεν παρουσίαζε τα συμπτώματα της “Δέλτα”», τονίζει.
Ήδη, πολλές χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της Όμικρον, όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία.
Περίπου τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλός καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί στη χώρα περίπου 3.000 νέα κρούσματα.
Βατόπουλος: Απίθανο να μην καλύπτεται από το εμβόλιο
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα.
«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι όλος πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα κι ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό».